Kismama fogászat

KISMAMA FOGÁSZAT FÁJDALOMMENTESEN BUDAPESTEN
FOGÁSZAT AJÁNLÓ KISMAMÁKNAK

Pácienseink véleménye a kismama fogászatunkról:

További videók >>

FÁJDALOMMENTES KISMAMA FOGÁSZAT A FEHÉRGYÖNGY FOGÁSZATON

A néphittel ellentétben az “egy gyerek – egy fog” teórián lehet változtatni!!

„Egy gyerek, egy fog” – tartja a régi mondás, miszerint a kismama, gyermekenként minimum egy fogat elveszít. Véleményünk és tapasztalataink szerint, ennek egyáltalán nem kell így történnie! A Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelő magas színvonalú fogászati kezeléseivel szeretne segíteni abban, hogy a fenti közmondás ne váljon valósággá a kismamák esetében.

A kismamák fogápolásának megtanítása, fogproblémáinak megszüntetése speciális szaktudást igényel, mert a növekvő kisbaba egészségére is oda kell figyelnünk. Minden nő életében nagyon fontos esemény a várandósság. Ez az időszak fogászati szempontból is különleges.

AMIRE MINDEN KISMAMÁNAK FIGYELNIE KELL!

Kiemelten fontos a kismamák rendszeres fogászati szűrése és a helyes szájhigiénia megvalósítása a fog-és fogínyproblémák elkerülése érdekében. Ebben tud segíteni egy jó fogorvos.

A kismamáknak kiemelten figyelmet kell fordítaniuk a fogászati kivizsgálásra, szűrésre!

Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőben a különböző fogászati betegségek kezelése mellett nagy hangsúlyt fektetünk azok megelőzésére is. A nyugati, fejlett egészségügyi rendszerrel rendelkező országokban a fogszuvasodás megelőzését már magzati korban megkezdik. Mi is erre törekszünk!

MILYEN VÁLTOZÁSOK MENNEK VÉGBE A KISMAMÁK SZERVEZETÉBEN?

A terhesség ideje alatt a méhből kiinduló ingerek hatására a kismama szervezetében egy olyan egyensúly áll be, melynek feladata a magzat fejlődését biztosítani. A kismama szervezetének anyagcseréjében, hormonháztartásában olyan változások mennek végbe, amelyek az anya szervezetét fokozatosan a magzat fejlődéséhez és szükségleteihez igazítják. Növekedik a szervezet alapanyagcseréje, víztartalma, fokozódik a szövetek oxigénfogyasztása, a máj és a bőr vérellátása, megnő a vérzési és az alvadási idő, és megnő az ásványianyag szükséglet is. Az emésztőrendszer módosulásai közül az oly jól ismert gyakori hányást, hányingert valamint a kiválasztási zavarokat említhetjük.

A szájüregben is számos változás észlelhető: fokozódik a nyálkiválasztás, de ugyanakkor megváltozik a nyál összetétele is, semlegesítő valamint antibakteriális hatása pedig csökken. A szájnyálkahártya vérkeringését ellátó hajszálerek áteresztő képessége is változik, ennek következménye a gyakori fogínybántalmak (ún. terhességi ínygyulladás) a fogíny vérzékenysége. A gyulladt fogíny, fogmosáskor érzékeny lehet, emiatt legtöbb kismama mellőzi az érintett terület tisztítását. Ez kedvező feltételeket biztosít a lepedék felhalmozódásának, biztosítva a fogínygyulladás súlyosbodását, amit a lepedékben található baktériumok okoznak. Egy olyan ördögi kör keletkezik így, amiből csak a helyes és rendszeres szájápolási technikákkal lehet kitörni. Fogorvosunk megtanítja a kismamának a helyes szájápolást, így elkerülheti az ínygyulladást!

A már említett gyakori hányások, hányingerek következtében a nyál savassága erősen nő ez a hiányos/elégtelen szájhigiénia mellett tovább gyorsítja a fogszuvasodás folyamatát.

A hormonális változások következtében a fogakat rögzítő kollagén rostok meglazulnak, ennek következtében a fogak mozgathatóvá válnak. Ez a természetes folyamat gyakran pánikot kelt a terhes nők körében, nem mernek alaposan fogat mosni, mert különben “kiesik a foguk”. És ismét beáll a már említett ördögi kör.

Tévhitnek bizonyul az is, miszerint “a gyerek elveszi az anyuka fogából a kálciumot”. A terhesség során a fokozott Ca szükségletet az anya szervezete egyrészt a fokozott felszívódásból, az ásványi só hiányában a csontállományban levő tartalékokból biztosítja. Tehát nem a fogból! A fogelvesztés leggyakoribb oka, a fogakat tartó szövetek pusztulása és a fogszuvasodás!

HOGYAN TUDNAK SEGÍTENI A KISMAMÁK SAJÁT MAGUKON?

A már megszokottnál is többet kell a kismamának fogat mosni, a fokozott édességfogyasztás valamint a gyakori hányások is megkövetelik ezt. Az alapos fog és fogíny mosást, akkor sem szabad abbahagyni, ha a fogíny el kezd vérezni!

A mindennapos fogmosást ajánlott különböző szájápolási kellékekkel, mint pl. fogselyem, fogköztisztító kefe, szájzuhany, enyhe koncentrációjú szájöblögetők/szájvizek stb. kiegészíteni. Elengedhetetlen a rendszeres fogkőeltávolítás és lepedékeltávolítás, valamint a rendszeres (2-3 havonta) ellenőrző vizsgálat.

Amennyiben Ön még nem kismama, de egy tervezett terhességről van szó, ajánlott még a terhesség előtt teljes mértékben helyreállítani a fogazatot. Szükség esetén a terhesség ideje alatt is elvégezhető a legtöbb fogászati beavatkozás. Mindezek természetesen fájdalommentesen történnek, az általunk használt érzéstelenítő szerek a magzat számára ártalmatlanok, mert ezek nem jutnak át a méhlepényen.

KISMAMÁK FOGÍNYGYULLADÁSA, MINT RIZIKÓFAKTOR

A terhesség, várandóság alatt a kismamák hormonháztartása jelentősen változik, és ezek a változások a szájat és a fogakat is érintik, emellett a nyál antibakteriális (baktériumok elleni) hatása is csökken.

A terhességi hormonok hatására megduzzad a fogíny, mélyebb fogtasakok alakulhatnak ki, amelyek ideális helyek a lepedék és baktériumok számára. Ennek következtében nem csak a fogak romlanak, de a fogakat tartó szövetek, mint pl. az íny és a csont is elpusztul. Emiatt sok kismama veszíti el a fogait a terhesség alatt vagy után. Ezt meg lehet előzni a rendszeres fogkőeltávolítással!

A mai vizsgálatok azt mutatják, hogy a súlyos fogágybetegséggel rendelkező kismamáknak háromszor gyakrabban van koraszülött gyermeke, mint az egészséges ínyűeknek, ezért is fontos, hogy fogorvosunk időben kiszűrje és kezelje a fogíny gyulladását. Terhesség alatt még jobban oda kell figyelni a fogak állapotára, hiszen egy gyulladt kezeletlen fog leterheli az immunrendszert és számos más betegség kiváltója is lehet.

KISMAMA FOGÁSZAT-GÓCVIZSGÁLAT, GÓCFERTŐZÉS

Az ínytasakban felhalmozódó és a fogíny gyulladását okozó baktériumok a véráram és a nyirokkeringés közvetítésével a szervezet minden pontjára eljutnak, és további betegségeket, ún. gócbetegségeket okozhatnak.

Kismamáknál a góctalanítás (a szájban lévő gyulladás megszüntetése, az elhalt fogak kezelése) talán még fontosabb követelmény, mint egyébként, hiszen a gócbetegség már nem csak az édesanyát, de a magzatot is érintheti. Éppen ezért nagyon fontos nem csak a terhesség elején fogászati vizsgálatot végeztetni, és felmérni az esetleges kockázatokat, de az áldott állapot végéig rendszeresen ellenőriztetni kell a fogakat. Keresse fel minél előbb fogorvosunkat!

Gócbetegségek

A szervezetben észrevétlenül, tünetmentesen megbújó góc súlyos gócbetegséget okozhat!

Gócfertőzés alatt azt a folyamatot értjük, amelynek során egy helyi elváltozásból a baktériumok vagy azok toxinjai a szervezet más területeire eljutva megbetegítik a távollévő szerveket. A helyi gyulladást gócnak, az általa kiváltott betegséget pedig gócbetegségnek nevezzük. A góc általában egy tünetszegény, krónikus gyulladás.

Gócként szerepelhetnek a fogak, a fogínygyulladás, a mandulák, középfül, arc- és homloküreg krónikus gyulladása, vakbél, epehólyag, petefészkek gyulladása stb. A hosszantartó krónikus elváltozás, gyulladás területéről a baktériumok a szervezet más távolabbi részeire jutva kiváltják a gócbetegséget, és annak tüneteit.

Gócbetegségnek tartják pl. a nagyfokú hajhullást, kopaszodást, bőr elváltozásokat, mint pl. ekcémát, a reumás endocarditist (szívbelhártya gyulladás), gyermekkori asztmát, ízületi problémákat. A különböző gócok infarktust és stroke-t is okozhatnak.

FOGÁSZATI KEZELÉSEK KISMAMÁKNÁL

Sok kismama fél attól, hogy problémát okozhat a baba számára, ha a várandósság ideje alatt kezeli a fogorvos a fogait, még akkor is, ha rosszak, lyukasak a fogak, féltve a kisbaba egészségét.

A magzatra, a kismama fogászati kezelése, ha a fogorvos megfelelő odafigyeléssel végzi, egyáltalán nem káros, sőt, ha a kismama szájában gócként szereplő fogak találhatóak, akkor a góc lehet káros a babára. A gócból, azaz a rossz fogaktól, a gyulladt ínytől a baktériumok eljuthatnak a magzathoz, valamint a kismama bármely szervéhez. Emiatt a fogorvosnak góctalanítani kell minél előbb a kismamát. Többek között ezért is fontos, hogy a kismama a terhesség előtt, vagy a várandóság alatt rendbe tetesse a fogorvossal a fogait. Érdemes már a várandósság tervezésekor felkeresni egy fogorvost, és kicseréltetni a rossz fogtöméseket, leszedetni a fogköveket.

A kismama állapota több figyelmet, előregondolkodást igényel! Nagyon fontos, hogy a kismamát olyan fogászati rendelőben kezeljék, ahol a fogászati beavatkozás fájdalommentes! Ez a babának és a mamának is elengedhetetlen. Ezért jöjjön el hozzánk, a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőbe!

KISMAMA FOGÁSZAT A FEHÉRGYÖNGY FOGÁSZATI MAGÁNRENDELŐBEN – KISMAMA FOGÁSZATI KEZELÉSEK TERMÉSZETESEN KISMAMÁKNAK

Sajnos, az is káros hatású a magzatra, a babára, ha a kismama valamilyen fájdalomtól szenved, mert pl. a foga fáj. Ilyenkor az sem hasznos, ha a kismama kapkodja a fájdalomcsillapítókat, de az sem jó, ha a fájdalom miatt stresszes a kismama. Emiatt is fontos, hogy egy gyermeket váró mama minél előbb keressen fel egy fogorvost, hogy rendbe tetesse a fogait!

A Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelő kiválóan felszerelt fogászat kismamáknak

Ha Ön kismama, vagy ha még csak a babát tervezi, akkor keresse fel fogászati rendelőnket, hogy fogorvosunk megfelelő tanácsokkal láthassa el a szükséges szájhigiéniás teendőkkel kapcsolatban, illetve, hogy elvégezhesse a professzionális megelőző fogászati kezeléseket az Ön és babája egészsége érdekében!! (pl. fogkőeltávolítás)

Mivel a terhességi diabétesz (cukorbetegség) sokszor összefügg a terhességi toxémiával, illetve egy komoly anyagcserezavar, így gyakorta előfordul dagadó, vizesedő lábú kismama is a várakozó fogászati páciensek között, akinek biztosan nem tesz jót a több órás egy helyben ücsörgés. Fogászati rendelőnkben előre egyeztetett időpontban várjuk a kismamákat!

KISMAMÁK FOGÁSZATI ÉRZÉSTELENÍTÉSE

A kismamák fogászati kezelésekor több tényezőt is figyelembe veszünk.

Fogászati érzéstelenítés, ami a kismamáknál használható és fájdalommentes

Fogászati magánrendelőnkben nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a kismamák nyugodtan, és félelem nélkül jöjjenek hozzánk a fogászati kezelésekre. Ehhez természetesen fájdalommentesen kell végeznie a fogorvosnak a fogászati beavatkozásokat. A kismamák esetében nem a hagyományos fogászati érzéstelenítő oldatot alkalmazzuk, hanem egy olyan érzéstelenítőt, amely sem a kismamára, sem a babára nem káros. Ugyanakkor teljes fájdalommentességet biztosít a fogászati beavatkozások alatt.

Kismamáknak nem ajánljuk a szokásos érzéstelenítő injekciót, a Lidocaint, mert bekerülhet a baba szervezetébe. Sem áldott állapotban, sem szoptatás alatt nem javasoljuk. A Lidocain érzéstelenítő oldat helyett, az Ultracaint bátran használhatja a fogorvos érzéstelenítéskor, hiszen az Ultracain, sem a placentán keresztül nem jut át, sem pedig szoptatás alatt nem káros a kisbabára. Nagyon fontos, hogy a kismama ne szorongjon, és ne érezzen fájdalmat a fogászati kezelések során. Mi erre törekszünk a fogászati rendelőnkben!

Fekve kezelés

Nagy hassal sokszor kellemetlen háton feküdni, éppen ezért fogorvosunk csak annyira dönti hátra a fogorvosi széket, amennyire még kényelmes a kismamának.

Gyógyszerek fogfájás esetén, kismamáknál

A terhesség első három hónapjában nem javasolt semmilyen gyógyszer szedése. A második harmadtól már kevésbé ártalmasak a gyógyszerek. Szoptatás ideje alatt a tejbe átjuthatnak a gyógyszerek, ilyenkor sem ajánlottak, de ezt mindig a fogorvos, a nőgyógyász és/vagy belgyógyász dönti el.

FOGFEHÉRÍTÉS KISMAMA ESETÉBEN

A fogászati rendelőnkben végzett fogfehérítési eljárás az egyetlen fogfehérítési módszer a világon, amely kismamáknál is végezhető bármilyen veszély nélkül . Egyedül álló előnye ennek a fogfehérítésnek, hogy a többi fogfehérítési kezeléssel szemben, nem kell védeni a fogínyt és a szájnyálkahártyát, ami egyben azt is jelenti, hogy semmiféle mellékhatása nincs ennek a fogfehérítési módszernek. Ez a fogfehérítés teljesen fájdalommentes, és gyönyörű eredményt biztosít. Természetesen ezzel a módszerrel gyökértömött fogak esetén is végezhetünk belső fogfehérítést, akkor is, ha kismamáról van szó. Nincs akadálya annak sem, hogy az összevissza álló, töredezett vagy esztétikailag nem kielégítő fogra porcelánhéjat készítsen a fogorvos, és fogékszert is nyugodtan rakathat a kismama a fogára.

MIÉRT ÉRDEMES KISMAMÁNAK A FEHÉRGYÖNGY FOGÁSZATI MAGÁNRENDELŐBE JÖNNIE?

Mert fogorvosunk felhívja a kismama figyelmét azokra a problémákra, melyek az ő esetében megtalálhatóak. Pl., hogy az ínyvérzés egy figyelmeztető jel! Természetesen ezeket a problémákat professzionális módon kezeli.

Az ínyvérzés többnyire a helytelen szájhigiéné (szájhigiénia), a szájüregben lévő baktériumok hatásának az eredménye. Azokon a fogakon, amelyeket helytelenül vagy ritkán tisztítanak, baktériumokat tartalmazó lepedék, plakk képződhet. Ha a lepedéket nem távolítjuk el időben, akkor ennek következtében ínygyulladás, a fogak kilazulása majd kihullása következhet be. Az ínygyulladás egyik fő kísérő tünete az ínyvérzés. Az ínyvérzés felhívja a figyelmet arra, hogy valami nincs rendben a szájüregben. Ezért fontos, hogy fogmosás közben nézzük a fogainkat és az ínyünket tükörben. Ha bárhol vérzik az ínyünk, keressünk fel egy fogorvost, aki megállapítja az ínyvérzés okát. Jó esetben egy professzionális szájtisztítást végez a fogorvos, és ennek hatására megszűnik az ínygyulladás és az ínyvérzés.

fogorvosnak ilyenkor fel kell hívnia a kismama figyelmét arra, ha a helytelen szájápolás okozta az ínyvérzést. A fogorvosnak meg kell tanítania a betegeknek a helyes szájápolás fortélyait. A Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőben nagy hangsúlyt fektetünk a megelőzésre, a szájápolás megtanítására. Erre nem sajnáljuk az időt, hiszen ez nagyon fontos a kismama fogainak a megtartása érdekében. Nálunk egyszer kell rendbe hozatnia a száját, és a helyes szájápolás megtanulásával megőrzi egy életre a fogai egészségét. Az ínygyulladást, az ínyvérzést rossz fogtömés és/vagy rossz fogpótlás is okozhatja.

Bővebben informálódhat a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőben fogorvos által végzett professzionális szájtisztításról!

A SZÁJHIGIÉNIA FONTOSSÁGA A TERHESSÉG ALATT

A terhesség egy olyan különleges állapot, amikor a kismama életmódja befolyásolja a magzat fejlődését. Az egészséges, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás mellett rendkívül fontos a szájüreg egészsége is, melyet a fokozottan gondos szájhigiénia és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés biztosít. A terhesség ideje alatt, a hormonális változások miatt úgynevezett terhességi ínygyulladás szokott kialakulni, és ez fokozott figyelmet igényel! A műszeres, ún. “fogorvosi szájtisztítás” igénybevétele ilyenkor különösen ajánlott. Az ép fogazat megőrzéséért tett erőfeszítések nemcsak a terhesség alatt létrejövő fogszuvasodást és ínygyulladást előzik meg, hanem a fokozott fogszuvasodás elleni védelmet is jelentik a születendő gyermek számára. Szakirodalmi adatok bizonyítják, hogy a csecsemők a szülőktől kapják a fogszuvasodást okozó baktériumokat, amelyek jó szájhigiénéjű szülők esetén minimális mennyiségben vannak jelen. Ez azt jelenti, hogy ép fogazatú, jó szájhigiéniájú szülők gyermekeinél kisebb a tejfogak szuvasodásának az esélye, mint az elhanyagolt fogazatúakénál. A tejfogak épségének megőrzése pedig a maradó fogak egészségének egyik legfontosabb biztosítéka.

Főleg a kismamán múlik, hogy mi történik a fogaival és a fogínyével a terhesség során. Ha a kismama rendszeresen eljár hozzánk fogászati ellenőrzésre, professzionális szájtisztításra, törődik a fogaival, törődik az egészségével, akkor egyáltalán nem fognak károsodni a fogai, és nem károsodik a fogínye sem, amíg a babát várja.

AZ ÍNYGYULLADÁS SZEREPE A KORASZÜLÉSBEN

A fogak tartószövetének a gyulladása koraszülést, valamint az újszülött kis súlyát eredményezheti!!

Koraszülésnek nevezzük, ha a magzat a 37. gestatios hét előtt (de a 24. hét után) megszületik, míg kis súlyú újszülöttről beszélünk, ha a születési súly 2500g alatt van. Ma Magyarországon a koraszülés és a kis súlyú újszülöttek világra hozatala az összes szülés kb. 10%-a körüli részét képezi.

Fogágybetegség, parodontitis alatt a fogak tartószöveteinek, a fogínynek, a fogakat tartó csontnak, a gyökérhártyarostoknak és a gyökér felszínét borító cementnek a gyulladását, illetve a gyulladás következtében kialakuló pusztulását értjük. A parodontitisnek számos, a terhes nőkre veszélyt jelentő komponense van: pl. megemelkedik a tasakok mélyén a Gram negatív anaerob baktériumok mennyisége, és a szájflóra is megváltozik. A tasakok mélyén meghúzódó baktériumok gócos állapotot hoznak létre, hiszen a szervezet számára szinte elérhetetlen helyen halmozódnak fel. Ez az állapot áll, feltételezések szerint a koraszüléssel való kapcsolat hátterében is.

A koraszülés és az aktív parodontalis gyulladás összefüggésének vizsgálatában megfigyelték, hogy a súlyos parodontitisben szenvedő kismamák esetében közel nyolcszor gyakrabban fordult elő koraszülés. Ezen eredmények bizonyítják, hogy az aktív fogágybetegség rizikófaktornak tekinthető! Ma a szakmai protokoll megköveteli, hogy a kismamák rendszeres fogászati gondozásban részesüljenek, mely remélhetőleg a későbbiekben látható eredményt nyújt a koraszülések megelőzésében.

fogorvos feladata tehát, hogy lelkiismeretesen elvégezze a kismama fogászati vizsgálatát, és amennyiben aktív parodontalis gyulladást tapasztal, úgy megfelelő fogászati kezelésben kel részesítenie a kismamát. Ezen fogászati kezelések a következők:

 • megfelelő szájhigiénia kialakítása,
 • az optimális szájviszonyok megteremtése (elálló tömésszélek, plakkretenciós tényezők, fogkő eliminálása)
 • alapos fogíny feletti, alatti tisztítás, gyökérsimítás, kémiai plakk kontroll
 • szoros utánkövetés, ellenőrzés, a kismama gyakori visszarendelése
 • folyamatos instruálás, motiválás!

RENDSZERES FOGÁSZATI ELLENŐRZÉS KISMAMÁKNAK

A rendszeres fogászati ellenőrzés és fogászati ellátás azért szükséges és fontos, mert a terhességi hormonok hatására megduzzad a kismama fogínye, nehezen tisztítható tasakok alakulnak ki a fogak mellett. Az íny-, és a fogak melletti tasakokban több lepedék és számos baktérium halmozódik fel. Ezekben az esetekben vérzik a fogíny, ami a kismama számára azt mutatja, hogy ínygyulladás alakult ki. Ilyenkor nagyobb gondot kell fordítani a fog és a fogíny mosására, mert amellett, hogy az ínygyulladás gócként szerepelhet, a fogínygyulladás következtében fogágybetegség alakulhat ki. A baktériumok számának a növekedése miatt a fogszuvasodás is gyakoribb a kismamáknál. Kismamák esetében 2 havonta indokolt lenne a fogorvosi ellenőrző vizsgálat.

A megfelelő fogászati kezelések elvégzése után, a kismama kellő együttműködésével nagyban hozzájárulhatunk mi, fogorvosok ahhoz, hogy egészséges, megfelelő időben világra jött csecsemők születhessenek, mely feladat nem csak emberi, de egyben orvosi, fogorvosi kötelesség is.

Szájhigiéniás kezelések, fogínykezelés, ultrahangos fogtisztítás, dentalhigiénés kontroll – gyakrabban javasolt a kismamák esetében!!

KISMAMÁK RÖNTGENVIZSGÁLATA

A röntgenfelvétel készítése közben a pácienst, ha kis dózisban is, de röntgensugárzás éri. A sugárzást az ólomkötény felfogja, így normál állapotban egy fogászati röntgen felvétel nem jelent veszélyt az egészségre. Terhesség során azonban a fejlődő magzat a sugárzásra érzékenyen reagál, a korai fázisban kapott sugárzás, fejlődési rendellenességeket okozhat. Röntgenfelvételt fogorvosunk a terhesség első harmadában nem készít. Mindig jelezze a fogorvosának, ha kisbabát vár!

A várandóság alatt, magzatkárosító hatása miatt, tilos hagyományos röntgenfelvételt készíteni!

GYÖKÉRKEZELÉS KISMAMÁKNÁL

Amennyiben gyökérkezelésre van szükség a kismama esetében, a gyökértömések természetesen röntgenfelvétel nélkül készülnek.

A gyökércsatorna bemérő eszközök segítségével, fogorvosunk elkerülheti a röntgenfelvételek készítését, és így kismamák fogait is sikeresen tudjuk gyökérkezelni. Azokban a fogászati rendelőkben, ahol nem rendelkeznek ilyen bemérő eszközökkel, problémát okoz, hogy kismamák esetében nem ajánlott röntgenfelvételt készíteni, mert az ártalmas lehet a babára. A fogászati rendelőnkben alkalmazott bemérőknél nincs sugárterhelés, ezért kismamáknál is elvégezhető a gyökérkezelés, röntgenfelvétel készítése nélkül.

MIT KELL TUDNI A TERHESSÉGI ÍNYGYULLADÁSRÓL

A “terhes” szó nem adja vissza azt a csodálatos állapotot, amit egy kisbaba várása jelent egy kismamának. Sokkal szemléletesebb az „áldott állapotban” lévő kifejezés.

 • Ínygyulladásnak (gingivitis) nevezzük a fogágybetegség legenyhébb, csupán az ínyszélre lokalizálódó formáját. Az ínygyulladásra jellemző tünetek: az íny lefutása megváltozik, felszíne sima, fényes lesz, színe livid, vérzésre hajlamos. Ilyenkor a fogínygyulladás általában fájdalmatlan, melyet változó mértékű vérzés kísér. Ez alapján történik maga a fogászati diagnózis is. A fogínygyulladás reverzibilis, azaz visszafordítható (tapadásveszteség nem alakul még ki), a kiváltó tényezők eliminálása (elálló tömésszél, rosszul záró koronák, fogkő eltávolítása, szájhigiénés tanácsadás, helyes fogápolás megtanítása) után általában spontán gyógyulásra hajlamos.
 • Már a 19. század végén megfigyelték, hogy az áldott állapot alatt létrejövő hormonhatások (főként a női nemi hormonok közül a változó ösztrogén-, és progeszteron- szintek) hatással vannak a szájüreg nyálkahártyájára is. A fogíny állományában mikroszkóposan is megfigyelhető változások állhatnak be, melyek közül az érhálózat burjánzása, a kapillárisrendszer növekedése a legszembetűnőbb. Ennek következtében a fogíny duzzadtabb, fellazultabb lesz. E két fő tényező hatására a fogíny megnövekszik, és kisebb- nagyobb mértékű ínyhiperplasia (ínyburjánzás) jön létre, mely lehet egyes fogak mentén fellépő lokalizált (helyi), de az egész fogazatot érintő generalizált ínyelváltozás is. Így keletkeznek az ún. tasakok, valamint a fogíny a fog koronájának nagyobb részét is beboríthatja. A terhességi ínygyulladás a kezdeti panaszmentes állapotból elindulva a terhesség előre haladtával folyamatosan romlik, a kismama hormonszint változásaival összhangban.
 • Ugyanakkor a kóros ínyburjánzás olyan mértéket is ölthet, hogy az zavarja a kismamát a rágásban. Ezekben az esetekben a fogorvosnak sebészeti úton kell kezelnie a fogínyt, lézeres ínyműtétet kell végeznie a fogorvosnak.
 • Fontos kihangsúlyozni, hogy a terhességi ínygyulladás reverzibilis, a szoptatás végén lecsökkent hormonszintek mellett általában visszaáll a terhességet megelőző állapot. Az is lényeges, hogy a fogínygyulladás, amennyiben nem alakul ki belőle aktív parodontitis, úgy ártalmatlan, javarészt esztétikai hátrányt jelentő elváltozás, mely a fogorvos és kismama gondos munkája, együttműködése nyomán panaszmentessé tehető.
 • A fogorvos feladatai, hogy megteremtse a kismama tökéletes szájápolásának a lehetőségét (fogkőeltávolítás, fogíny alatti tisztítás, courettage, gyökérsimítás, tömés-, koronaszélek lesimítása, tömések elkészítése, szuvasodás megszüntetése, polírozás stb.), valamint az, hogy a kismamánál tökéletes szájápolást érjen el (instruálás, motiválás).
 • fogorvosnak meg kell tanítania helyesen, megfelelő gyakorisággal fogat mosni a kismamát, másrészt a táplálkozási szokásokkal kapcsolatban is tanácsokat kell adnia! Nagy jelentősége lehet annak, hogy a várandós hölgyek nagyon gyakran étkeznek, nassolnak (pl. az első trimeszterben jelentős lehet a cukorka szopogatás a rosszullétek enyhítésére), mely a foglepedék mennyiségét erősen befolyásolhatja.
 • A kismamák góctalanítása, góc mentesítése rendkívül fontos, erre a fogorvosnak fel kell hívnia a kismamák figyelmét.

A MEGELŐZÉS JELENTŐSÉGE A KISMAMÁK ESETÉBEN

A várandós kismamák képezik az egyik fontos célcsoportját a fogászati megelőzésnek. A várandósság ideje alatt fogászati szempontból kockázat növekedéssel lehet számolni, ezért minősül veszélyeztetettnek többek között a várandós kismamák csoportja. A várandósság ideje optimális időszak az anya életében arra, hogy a megelőző üzeneteket befogadja és hasznosítsa. Ilyenkor a nők nyitottabbak, érdeklődőbbek, tettre készebbek, hiszen a testükben fejlődő baba egészsége mindennél fontosabb számukra.

Az viszont bizonyos, hogy a terhesség időtartama egy veszélyeztetett periódus, melyre oda kell figyelni mind a kismama, mind a baba érdekében.

Melyek azok a rizikótényezők, amelyek a várandósság idején jelen lehetnek? És mik a megelőzés lehetőségei?

kismama részéről bizony a megelőzés ideális esetben már a várandósság ideje alatt megkezdődik. Hiszen a baba születésekor a tejfogai ugyan még nem láthatók, de fejlődésük az állcsontokban már szinte befejeződött. Sőt! A maradó fogak fejlődése is megindult, az első maradó nagyőrlő fogak csücskeinek meszesedése már jelentősen előrehaladt.

Ebben az időszakban azonban az anya úgy gondoskodhat legjobban születendő gyermeke egészségéről, ha a saját maga egészségével kiemelt módon törődik. Mit jelent ez fogászati vonatkozásban? Természetesen elsősorban az elsődleges megelőzés fontosságára hívjuk fel a kismama figyelmét.

A megelőzésnek különböző szintjei vannak, más-más szakmai tartalommal. Melyek ezek és mit jelentenek, milyen fogászati jellemzői vannak?

 • Elsődleges megelőzés – primer prevenció: a kismama egészségének általános védelmét és támogatását jelenti; célja a megbetegedések (fogszuvasodás, fogágybetegség, szájüregi rákok) megelőzése.
 • Másodlagos megelőzés – szekunder prevenció: a betegség kezdeti szakához kapcsolódik; célja az elváltozás korai felismerése és azonnali hatásos kezelése. A fogászati szűrővizsgálatok tartoznak ide.
 • Harmadlagos megelőzés – tercier prevenció: mindazon tevékenységek és intézkedések, melyek a sérülések és betegségek kapcsán a komplikációk, tartós károsodások csökkentését célozzák, tehát az idejében végzett fogászati kezelések (fogtömés, gyökérkezelés, hogy ne kerüljön sor a fogak eltávolítására).
 • Mindezeken túlmenően ma már a prevenció három szintje előtt megjelenik egy negyedik szint is, amelynek célja megakadályozni a veszélyeztető tényezők kialakulását és elterjedését. Fogászati vonatkozásban ez a fogászati várandós gondozást, a korai tanácsadást jelenti. A fogászati várandós gondozás célja: a kismama fogászati (szájüregi/orális) egészségi állapotának optimalizálása, és a baba eredendően egészséges fogainak megőrzése.

JÓ TANÁCSOK A KISMAMÁK SZÁMÁRA

A kismamának már a baba vállalása előtt rendbe kell hozatnia a fogait, a fogínyét! A babának az az optimális, ha egészséges szervezetben fogantatik. Emiatt a kismamának előre fel kell készülnie a tervezett vagy előre nem tervezett terhességre. Ugyanis a szájban lévő baktériumok a terhesség alatt eljuthatnak a babához a placentán keresztül.

Az áldott állapotban lévő kismamák esetében fokozott odafigyeléssel, szájhigiénés kezelésekkel a fogazat egészsége megőrizhető!

Miután a kismama által érzett fájdalmat a szervezet közvetíti a magzatnak is, a fájdalommentes fogorvoslás nagyon fontos a fogromlásnak, ínygyulladásnak fokozottan kitett kismamák számára.

Ha Ön várandós, vagy ha még csak tervezi a kisbabát, keresse fel fogászati rendelőnket, hogy fogorvosunk megfelelő tanácsokkal láthassa el a szükséges szájápolási teendőkkel kapcsolatban, valamint, hogy elvégezhesse a professzionális megelőző kezeléseket (professzionális szájtisztítás, fogkőeltávolítás) az Ön és babája egészsége érdekében!

A terhesség során gyakrabban kialakuló fogínyvérzés néhány kismamát a fogmosás, a szájápolás elhanyagolására ösztönöz, ebből pedig számos fogászati panasz, mint pl. fogkőképződés, fogínysorvadás, fogszuvasodás stb származhat. A rendszeres fogorvosi ellenőrzés, a szájhigiéniai kontroll és a fogorvosi tanácsadás segít fenntartani az egészséges szájállapotot. A rendszeres fogmosással, a professzionális szájhigiéniás kezelésekkel az egészséges egyensúly fenntartható, a fogágygyulladás és a következményes foglazulás megelőzhető.

Amennyiben babáját tudatosan tervezi, a fogászati kezeléseket érdemes a terhesség előtt elvégeztetni.

Röntgenfelvételt fogorvosunk a terhesség első harmadában nem készít. Mindig jelezze a fogorvosának, ha kisbabát vár!

Áldott állapot során is végezhet a fogorvos fogászati beavatkozásokat! A fogászati kezelések ilyenkor is fájdalommentesen végezhetőek el, a fogászati érzéstelenítő injekció beadása mellett.

GYAKORI KÉRDÉSEK KISMAMÁK ESETÉN

Igaz az az állítás, hogy a magzat elszívja a kalciumot a fogakból, és ezért több a lyukas fog a terhesség alatt?

Nem igaz, ez tévhit! A fogszuvasodás azonban valóban gyakoribb a kilenc hónap alatt. Ez valószínűleg sokkal kézenfekvőbb okokra vezethető vissza: a legtöbb kismama gyakrabban eszik, esetleg több nyalánkságot fogyaszt, mint egyébként, és nem mossa meg minden alkalommal a fogát. Éppen ezért a kismama kezében van a saját és a baba egészsége!

Miért fontos a kismamák számára a fogászati szűrővizsgálat?

Kismamák számára a kötelező szűrések közé tartozik a fogászati szűrővizsgálat is. Miért fontos ez? A baba egészségéhez elengedhetetlen a kismama egészséges állapota. Ezt nagyban befolyásolja az egészséges táplálkozás, ami jó fogak nélkül nehezen megvalósítható. Megfelelő számú fogak hiányában nehezített a rágás, lyukas fog esetén pedig sokszor fájdalommal kell küzdenie a kismamának. A megváltozott hormonháztartás miatt pedig a fogíny fokozottan reagál a lepedékre, és hamarabb kialakul a fogínygyulladás. A várandósságnak tehát úgy jó nekiindulni, ha nyugodt lehet a kismama, hogy jók a fogai, hisz van elég izgulnivalója a kilenc hónap alatt.

Kismamák fájdalomcsillapítása

Előfordulhat olyan eset, amikor fogfájás lép fel a terhesség alatt, és fájdalomcsillapításra lenne szükség. Ekkor van igazán bajban a kismama, mert laikusként nehéz eldöntenie, hogy melyik fájdalomcsillapítót érdemes bevennie. A legjobb választás a homeopátia, hiszen ez nem tesz kárt a magzatban, mégis hatékony. A fájdalom és a fellépő tünetek alapján lehet kiválasztani melyik szert alkalmazza a terhesség alatt fellépő fogfájás orvoslására. Fontos azonban, hogy a fájdalomcsillapítás önmagában nem elég, nagyon fontos a fájós foggal mielőbb fogorvoshoz fordulni.

Igaz-e, hogy az amalgámtömésekből a nyállal kioldódó és a szervezetbe kerülő higany mérgező, a magzatnak is árthat? Érdemes-e kicseréltetni az amalgámtöméseket a terhesség alatt?

Az amalgámtöméseknél már sokkal modernebb tömőanyagok léteznek. Az amalgámtömésnél gyakoribb, hogy a tömés mentén kis rés keletkezik, és ezért alatta, mellette tovább szuvasodik a fog. Az amalgámtömések ráadásul csúnyák is, a korszerű, fehér tömőanyagokból pedig hatalmas a választék. Európa sok országában tilos már az amalgám használata, manapság legfeljebb olcsósága szólhat mellette. Van olyan fehér, fog színű tömőanyag, amely fluoridot is tartalmaz, hogy ezzel is megelőzzék a fogorvosok a másodlagos, a tömés mellett kialakuló szuvasodást. A szuvas fog ellátására a tömésen kívül más megoldás is létezik, az úgynevezett inlay (betét). A betét ára, anyagától függően a fehér, fogszínű tömés sokszorosa. A kifúrt üreg lenyomata alapján fogtechnikus készíti el a betétet (ez az inlay), és a betétet a fogorvos ragasztja be.

Milyen hosszú egy fogtömés élettartama? Honnan lehet tudni, hogy már ki kellene cserélni a fogtömést?

A fogorvos rendszeresen ellenőrzi a fogtömések állapotát, és azt, hogy a foggal érintkező részeken jól zár-e, és nem érzékeny-e a fog. Ha nincs szuvasodás a tömés mellett, akkor bármeddig maradhat a fogtömés a helyén.

Igaz-e, hogy egy gennyes foggyökér az egész szervezetre kiterjedő gyulladást, betegséget okozhat?

Igen, ez sajnos igaz, ezért is rendkívül fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés, és a kismamák góctalanítása!!

Miért vérzik jobban az íny a terhesség alatt, és mit tehet a kismama ellene?

A terhességi hormonok hatására megduzzad a fogíny, mély tasak alakul ki, amelyben több lepedék és több baktérium halmozódik fel. Ugyanakkor nehéz, szinte lehetetlen kitisztítani ezeket a tasakokat. A kismamáknál gyakoribb a fogínyvérzés, ami az ínygyulladás első tünetének számít. Ha fogmosáskor azt tapasztalja a kismama, hogy vérzik és érzékeny a fogíny, akkor annál nagyobb gondot kell fordítani a fogmosásra és az íny körkörös dörzsölésére a fogkefével, hiszen csak így távolíthatja el a lepedéket, amely a későbbi fogkőképződés oka és az ínygyulladás okozója. A helyes sorrend tehát ez lenne: fogmosás- gondos, alapos, körkörös dörzsöléssel, amely az ínymasszírozást is magában foglalja, nyelvtisztítás, öblítés fluoridos szájvízzel, fogselymezés (aki nem tudja, hogyan kell, kérje meg fogorvosát, hogy mutassa meg, mert a szakszerűtlen fogselymezés több kárt okoz, mint hasznot), végül a speciális fogtisztítók használata következik, ezekkel a fogak, fogpótlások közti különböző méretű réseket lehet kitisztítani.

Hányszor és mikor érdemes fogorvoshoz menni a terhesség alatt?

A babatervezés előtt mindenképp, hogy rendbe tudja hozni a fogorvos, amit kell. Sok kismama még mindig formalitásnak hiszi a fogorvosi ellenőrzést, és megelégszik azzal, ha pecsétet kap a terheskönyvébe, hogy részt vett a fogorvosi vizsgálaton. Pedig mindegyik harmadban kötelező lenne a fogorvosi vizsgálat, vagyis minimum három alkalommal.

Esztétikai fogászati beavatkozások, például fogfehérítés, végezhetők-e a terhesség alatt?

Megfelelő fogfehérítési módszerrel a fogfehérítés elvégezhető. A gyökértömött fogak belső fehérítésére is sor kerülhet. Nincs akadálya annak sem, hogy az összevissza álló, töredezett vagy csúnya fog porcelánhéjat kapjon, és fogékszert is nyugodtan rakathatunk a fogunkra.

Fog röntgent lehet-e a terhesség alatt végezni, és ha igen, melyik időszakban? Mikor indokolt ez?

A korszerű fog röntgenkészülékek célirányosan, csak a szükséges helyre sugároznak, és közben ólomkötény védi a páciens szerveit, ezért ma már a harmadik hónap letelte után nincs akadálya a fogröntgennek, ha feltétlenül szükséges. Fogorvosunk azonban ennek ellenére kerüli a babavárás idején ezt a vizsgálati módszert, és ha csak lehet, más vizsgálatokkal, műszerekkel helyettesíti. Gyökértömés esetén például a többszöri röntgenezést el lehet kerülni a gyökércsúcsot bemérő műszer használatával, mely tizedmilliméter pontossággal jelzi, hol jár a gyökeret tisztogató tű.

Milyen kockázattal jár, ha valaki egyáltalán nem megy fogorvoshoz a terhesség alatt?

Egyértelműen bebizonyosodott, hogy a koraszülések, az alacsony születési súly és a terhességi toxémia bizonyos eseteinek hátterében fogágy eredetű góc áll. Az ínytasakban felhalmozódó és gyulladást fenntartó baktériumok a véráram és a nyirokkeringés közvetítésével a kismama szervezetének minden pontjára eljuthatnak, és további betegségeket okozhatnak. Gondos fogápolással, a fogkövek rendszeres leszedetésével sok esetben elkerülhető volna a koraszülés, ahogy az a legújabb kutatási eredményekből is kitűnik. A rendszeresség azért fontos, mert a gyakori fogkő, lepedék eltávolítás miatt legfeljebb egészen enyhe gyulladásos tünetek alakulnak ki a szájban. A fogágybetegségre való hajlam részben genetikai eredetű, akit ez érint, annak még komolyabban kell vennie ezt a problémát. Az elhanyagolt fogágybetegség miatt tartósan károsodhat a fogágy, amit végül már csak műtéttel lehet úgy-ahogy helyrehozni.

Van-e összefüggés a kismamák fogágybetegsége és a koraszülés között?

A kismamák fogágybetegsége gócként koraszülést okozhat. Pontosabban a fogágybetegségben szenvedő kismamáknál háromszor akkora a valószínűsége a koraszülésnek. Majdnem minden kismamánál fellép a fogágybetegség enyhébb formája az ínygyulladás, ezért fontos a kismamák fogászati szűrése.

A hosszabb ideig tartó ínygyulladás csontpusztulást, csonttasakok kialakulását, azaz fogágybetegséget okoz. A fogínygyulladás még könnyedén visszafordítható, de a fogágybetegségben szenvedőknek komolyabb fogászati kezelésekre van szükségük. Ezért fontos, hogy ne hagyjuk fogászati kezelés nélkül az ínygyulladást és a kialakult fogágy- betegséget, hisz a folyamat végén a csontpusztulás olyan nagy mértékű lehet, hogy elveszítheti a kismama a fogait. Szintén sok kismamánál gyakoribbá válik a fogszuvasodás és következményes betegségei, amit, – amennyiben akut folyamatról van szó -, feltétlenül el kell látni. A Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőben a kismamák fogászati kezelését magas szakmai szinten látjuk el, és külön hangsúlyt fektetünk az ínygyulladás és a fogágybetegség kezelésére, valamint a megfelelő kalcium pótlására.

Fájdalom esetén mi a teendő terhesség során?

Ha fájdalom, fogtrauma (letörik a fog), gyulladás miatt fogorvoshoz kell fordulni a kismamának, tegye meg bátran és minél hamarabb! A fájdalom okozta stressz szintén nem tesz jót a babának. A fogorvosunk által használt fogászati érzéstelenítő egyáltalán nem árt a babának, az viszont igen, ha a kismama szenved a fogfájdalomtól.

Szoptatás alatt már el lehet kezdeni a komolyabb fogászati beavatkozásokat?

A szoptatási időszakban a hormonszintek még mindig nem a megszokott szinten vannak. A hormonháztartás fokozatosan a szoptatási időszak végére áll be ismét a normális szintre. A Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőben a kismamák esetében használt érzéstelenítőszer nem káros szoptatás alatt sem a baba számára!

MELY SZÁJTERÜLETEK IGÉNYELNEK TÖBB FIGYELMET VÁRANDÓSSÁG ALATT?

A fogíny

Az íny gyulladása, érzékenysége, vérzékenysége már alapesetben is egy megjelenő problémakör jele, amit időben kezelve elkerülhető a komolyabb következményekkel járó fogágybetegség. A várandósság időszakában az íny gyulladására jobban oda kell figyelnie, megjelenésekor gyorsabban kell cselekednie. A gyulladások ugyanis kihatnak a szervezetére is, amit a baba szervezete ugyanúgy átvesz, hiszen Ön és ő most még egy test, egy lélek.

Ha nem foglalkozik most a fogíny fájdalmával, akkor később, a fogai fájdalma miatt már nem tud megfelelően táplálkozni, és a gyermeke fejlődéséhez szükséges tápanyagok nem kerülnek be megfelelő módon a szervezetébe. Ez kihathat gyermeke egész életére, fejlődésére, boldogságára.

Vizsgálja meg minden reggel fogsorát, simítsa végig fogínyét és ha érzékenységet, rendellenes pirosságot, esetleg fogmosás során vérzést tapasztal, kérjük keresse fel fogorvosunkat, és kérje a segítségét, lehetséges hogy egy egyszerű, alapos és fájdalommentes professzionális fogkő eltávolítással a fogíny gyulladása gyorsan el is tűnik.

A fogágy

A várandósság ideje alatt fellépő hormonális változások miatt majdnem minden várandós anyukánál fellép a fogágybetegség. Ha Ön a várandósság előtt sosem tapasztalta ínye gyulladását, érzékenységét, akkor nagy valószínűséggel ez Önnél egy sima ínygyulladással indul, amit rendszeres professzionális szájtisztítással lehet orvosolni. Ha a várandóssága előtt már voltak fogágybetegségre utaló jelek, akkor ezzel a területtel kiemelten kell foglalkozni, mert ha nem tesszük, a fogágybetegsége elmélyülhet, szó szerint a nehezebben gyógyítható, alsóbb részeit is megtámadva a foggyökérnek, ami laza, mozgó fogat, erős érzékenységet és akár a fog kihullását is okozhatja. Szerencsére ezek az esetek is megelőzhetőek, kezelhetőek a rendszeres parodontológiai kontrollvizsgálatokkal és a probléma fájdalommentesen megszüntethető a lézerfogászati módszerekkelKérje Ön is lézerfogászati kezeléseinket fogágybetegsége megszüntetésére, mert így gyorsabban, sterilebben és fájdalommentesen kaphatja vissza egészséges, szép, gyulladásmentes ínyét, mosolyát.

A fog, a fogszuvasodás

Várandós anyukáknál a fog anyagának időszakos gyengülése is okozhat problémákat, ami a legtöbb esetben a felfokozott fogszuvasodási hajlamban nyilvánul meg. Könnyebben és gyorsabban támadja meg a betegség a fogat, hamarabb és mélyebben alakul ki szuvasodás, még nagyon alapos fogápolás mellett is.

Mivel a fogszuvasodás nem áll meg egy szinten, és csak egy bizonyos mélységig kezelhető a fog eltávolítása nélkül, ezért rendszeresen érdemes figyelni a fog felszínét, a fogközöket. Mivel a fog közei az Ön számára is nehezen láthatóak, ezért érdemes rendszeresen ellátogatni fogorvosunkhoz, ellátogatni fogászati rendelőnkbe, ahol minden fogat alaposan megvizsgálunk és szükség esetén lézeres készülékkel kezelünk.

AKCIÓ KISMAMÁKNAK!

FÁJDALOMMENTES FOGÁSZAT! BÁRMILYEN FOGÁSZATI KEZELÉS A FEHÉRGYÖNGY FOGÁSZATI MAGÁNRENDELŐBEN!

Hullik a haja? Fáj a feje? Kiütéses a bőre? Fájnak az ízületei?

Gócvizsgálat a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőben! Szabaduljon meg gócbetegségétől!

A gócvizsgálat során Dr. Győrfi Adrienne kandidátus, egyetemi docens kiszűri azokat a fogakat, amelyek fogászati gócként szerepelhetnek, és a szervezetben gócbetegségeket okozhatnak.

RENDSZERES FOGÁSZATI SZŰRÉSSEL MEGELŐZHETI A BETEGSÉGEKET!

Hozza el barátját, családtagját vagy rokonát, hiszen most két gócvizsgálatot vehet igénybe egy áráért, mindössze 4.500 Ft-ért!

Az akció 2019. november 30-ig érvényes, új pácienseink részére!

Fogászati rendelőnk csapatának java része hölgy és sokan közülük édesanyák is. Csapatunk bármely várandóssággal, fogproblémával kapcsolatban felmerülő kérdésében szívesen segít Önnek, é Ön első kézből tudhatja meg, hogy fogászati szempontból mit érdemes ilyenkor tenni és használni, és mit nem.

VÉLEMÉNYEK A FEHÉRGYÖNGY FOGÁSZATI MAGÁNRENDELŐRŐL

„A terhességem miatt kerestem olyan fogorvost, akiben maximálisan megbízom. Hál’ Istennek megtaláltam egy életre, csak ide fogok ezután járni. Most már nyugodt vagyok a baba miatt is!! A Győrfi doktornő egy tündér, megmentette a fogamat, 2 rendelőben is ki akarták előtte húzni. Nagyon profi, és kedves, örülök, hogy megtaláltam. Már az ínyem sem vérzik” Köszönettel: Kozári Erzsébet

„Az injekció beadása egyáltalán nem fájt, hihetetlen, de tényleg nem éreztem semmit a fogászati kezelésből!!! Én még ilyen fogorvosnál nem voltam, de jó, hogy ide jöttem.” Gaál Beatrix

Olvassa tovább>>

Fogászati rendelőnkben Ön és leendő gyermeke is biztos, gondoskodó, figyelmes kezek között van. Mindig, minden fogászati kezelésünk alatt fokozottan odafigyelünk mindkettőjük szervezetének egészségére, kizárva minden lehetséges egészségkárosító hatást.

Várjuk Önt fogászati magánrendelőnkben, a Fehérgyöngy Fogászaton! A mi fogászati rendelőnkben a fogászati kezeléseink hatására megváltozik a szája, megváltozik az élete. Célunk: a saját fog megtartása.