Lézer kezelés

LÉZERES ÍNYKEZELÉS

Fogászati rendelőnk legfőbb célja, hogy kezeléseink fájdalommentesek legyenek, és Ön jól érezze magát nálunk! Emiatt fogászati kezeléseink során többek között lézer készüléket is használunk.

A fogászati, paradontológia (fogíny, fogágy) kezelések óriási fejlődésen mentek át az elmúlt években. Fogászati kezeléseink során -a konvencionális eszközökön túl- több modern eszközt is felsorakoztatunk a gyógyulás érdekében, a gyulladás leküzdésére, úgy, mint a lézereket és számos speciális csontpótló eljárást.

Az ínygyulladás, ínyfertőzés kezelésének egyik legújabb eszköze a lézerterápia. A lézerkezelés tökéletesen fájdalommentes, emiatt érzéstelenítés nélkül végezhető. Lényege, hogy egy bizonyos hullámhosszú lézerfény elpusztítja a kórokozókat az ínytasakokban. A lézerkezelés előtt természetesen szükség van a professzionális szájtisztító kezelésekre, így a fogkő eltávolítására, súlyosabb esetben a fogíny-, csonttasakok parodontológiai kürettálására. A lézerkezelés hatására, a fogínygyulladás antibiotikum alkalmazása nélkül szűnik meg, így nem alakul ki antibiotikum rezisztencia. A lézerkezelés után a fogíny feszessé válik. A gyulladástól mentes környezetben a csont lebontó folyamatok megállhatnak, stabil állapot kialakulására van esély.

A lézerfény segítségével számos fogászati beavatkozás egyszerűsödik le és válik hatékonyabbá. Mivel a készülékek több paramétere is állítható, így a szövetek vágásától a gyulladás csökkentéséig megannyi területen hasznosítható.

FOGÍNYSORVADÁS KEZELÉSE LÉZERREL – A GYULLADT SZÖVETEK ELTÁVOLÍTÁSA, BIOSTIMULÁCIÓ

A gyulladt fogíny kezelésére sok esetben elegendő a rendszeres professzionális fogtisztítás, azonban amikor már egyértelműen megállapítható a kezdődő vagy súlyosabb stádiumban lévő fogínysorvadás, akkor mindenképpen további fogászati kezelésre is szükség van. A Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelő vezetője, dr. Győrfi Adrienne elkötelezett híve a megelőzésnek, illetve a saját fogak megtartásának. Ehhez csúcstechnológiás fogászati műszerek és eljárások állnak a rendelkezésére.

A legmodernebb terápiás eszköz a fogínysorvadás kezelésére a lézer. A lézer használata előtt a fogíny tasakokat a fogorvosnak ki kell tisztítania, el kell távolítania a fogkövet és a lepedéket. A megtisztított fog körüli lágyszövetek és a csont kezelése történik lézerrel, melynek következtében a legalsóbb rétegekben felhalmozódott gyulladásos szövetek is eltávolíthatók, illetve csontregeneráció indítható el. A kezelés lehetőséget teremt a fogíny egészséges tapadásának a regenerálódására. A lézerkezelés nem csak a fogínyben, de a csontban is biostimulatív hatású.
A fogászati kezelés sorozat első lépése mindig egy szájhigiénés kezelés, azaz professzionális fogtisztítással kell kezdenünk.

MIVEL TUD TÖBBET A LÉZERTERÁPIA A FOGÍNYGYULLADÁS KEZELÉSÉBEN A HAGYOMÁNYOS ANTIMIKROBIÁLIS TERÁPIÁKHOZ, AZ ANTIBIOTIKUMOKHOZ KÉPEST?

A lézerterápia az egyik legmodernebb kezelési lehetőség, melyet a fogínygyulladás, fogágybetegség terápiájában alkalmazhatunk. A módszer teljesen fájdalommentes, és rendkívül hatékony, ugyanis a fertőző baktériumok, gombák, vírusok 99%-a elpusztítható, így a fogíny fertőzése, gyulladása hatékonyan kezelhető.

A fogínygyulladás kezelésében a legfontosabb lépés a kórokozó baktériumok elpusztítása, ezáltal a gyulladásos reakció megszüntetése. Olyan kezelésre van tehát szükség, mely a baktériumokat hatékonyan elpusztítja, nem alakít ki rezisztenciát (mint pl. az antibiotikumok), csak helyi szinten hat, a szervezet egyéb részeire nincs hatással és azt semmilyen módon nem károsítja.

Előrehaladott fogágybetegség, mélyebb fogínytasakok esetén a szájhigiénés kezelések nem elegendőek, további, kiegészítő kezelésekre is szükség van. A makacs fogínygyulladás, a masszív bakteriális fertőzés leküzdése érdekében a mélyebb szövetekben megbújó baktériumokat is el kell pusztítani. A fogíny felszínén lévő káros baktériumok eltávolítására léteznek hagyományos antimikrobiális kezelések (pl. fertőtlenítő szájvíz használata, vagy antibiotikum alkalmazása), de ezek a kezelések csak rövid időre csökkentik a baktériumok számát az íny felszínén és a szájüregben, illetve a mély tasakokban nem mindig tudnak kielégítő megoldást nyújtani. Sajnos, az antibiotikumos kezelés a legtöbb esetben nem éri el a mély szövetekben, az úgynevezett biofilmben megbújó baktériumokat, valamint sok esetben baktérium rezisztencia is kialakul az alkalmazott antibiotikummal szemben. Az antibiotikus kezelés emellett a szervezet egyéb részeire is kihat, kedvezőtlenül befolyásolja ezzel az érintett szervek működését. A lézerkezelés a szájban lévő baktériumokat, fertőző kórokozókat elpusztítja, ezáltal segít legyőzni a makacs és mély gyulladást.

A LÉZERTERÁPIA HATÉKONY ÉS FÁJDALOMMENTES

A lézerkezelés hatékonyan, rövid idő alatt, mellékhatások nélkül pusztítja el a szájüregi baktériumok csaknem teljes skáláját, megszünteti a bakteriális fertőzéseket a mély fogínytasakokban, a fogínyszövetben. A lézerterápia során lézerfényt juttatunk a mély ínytasakokba. A lézerkezelés a baktériumokat pár másodperc alatt elpusztítja, de nem károsítja a szervezet egyéb egészséges szöveteit.

MEGSZÜNTETI-E A LÉZERTERÁPIA A CSONTPUSZTULÁST?

A lézer segítségével megelőzhető, lassítható a további csontpusztulás. Enyhén mozgatható fogak esetén, a lézerterápia hatékony eszköz a feszesebb fogíny eléréséhez. Kiegészítő terápiaként a fogak sínezésével a fogak stabilitása növelhető. A lézerkezelés egy olyan kiegészítő fogászati kezelés tehát, melynek alkalmazásával hosszabb távon gyulladás és fertőzésmentes fogínyt érhet el fogorvosunk, megelőzve ezzel a fogak későbbi meglazulását. A lézerkezelés ismétlésére az adott esettől függően szükség lehet, illetve megelőző kezelésként is javasolható újabb fertőzés elkerülése érdekében az arra hajlamos pácienseknél.

A lézerterápia elsődleges szerepe a megelőzésben, a fogak megtartásában van. Fontos tudni, hogy erősen mozgatható fogak esetében már a lézerfény sem segít. Éppen ezért kiemelkedő fontosságú, hogy már az ínygyulladás első tüneteinek felismerésekor forduljon fogorvoshoz, aki megfelelő kezelések segítségével még az immunológiai eredetű fogágypusztulás esetén is időt tud nyerni. Fogorvosunk a rendszeres fogászati kontroll, illetve a megfelelő otthoni szájápolás segítségével akár hosszú évekig megőrizheti pácienseink saját fogait.

MILYEN HATÁST FEJT KI A LÉZER A FOGÍNYTASAKOKBAN?

A mély fogínytasakok terápiás eszköze a nagyteljesítményű lézer. Fogorvosunk a lézersugarat egy vékony, flexibilis szál segítségével juttatja el a fogínytasakok legmélyére. A lézersugár elpusztítja a tasakok legmélyén megbújó baktériumokat, illetve a lézerfénynek biostimuláló hatása is van. A lézersugár -biostimuláló hatása folytán- a csontsejtek szintjén a felépítő folyamatok felé visszabillenti a megbomlott egyensúlyt. Az így kitisztított tasakokban megszűnik a gyulladás, ezáltal lehetővé válik a feszes íny kialakulása a fog körül. Az ínygyulladás megszűnése a csontot bontó agresszív, szövetkárosító gyulladásos termékek csökkenéséhez vezet. Az addig elpusztult csontszövet nem épül újra, a megmaradt szövet azonban regenerálódik, a saját fogak, a lézerkezelések eredményeként hosszú távon megőrizhetőek.

HÁNYSZOR SZÜKSÉGES LÉZERKEZELÉST VÉGEZNI – A FOGÍNYSORVADÁS KEZELÉSE

A megfelelő hatás elérése érdekében a lézeres kezeléseket minimum 2-3 alkalommal érdemes megismételni heti rendszerességgel, majd később féléves ciklusonként ismétlő kezelés ajánlott. A kezelés nem igényel fogászati érzéstelenítést, hiszen fájdalommentes beavatkozásról van szó. A lézeres kezeléseket minden esetben megelőzi a professzionális szájtisztítás. A lézeres kezelés, kürettálás csak a teljes fogtisztítás után lehetséges!

lézerkezeléssel a fogágypusztulás sebessége lassítható, elsősorban a kialakult mély ínytasakok redukálására szolgál. A lézerterápia segíti a fogágy gyenge védekező apparátusát a baktériumok visszaszorításában, elpusztítja a baktériumokat és a gyulladásos szöveteket, illetve sejtszinten segíti a regenerációt.

fogászati rendelőnkben alkalmazott lézerkészülék gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és sebgyógyulást fokozó hatással bír. Emellett a lézerrel különböző szájbetegségek, mint pl. herpesz, afta, fekélyek, krónikus gyulladások is rendkívül eredményesen kezelhetőek.

A lézeres kezelések hatására a gyulladások rövidebb idő alatt gyógyulnak. Csontgyógyulási folyamatok meggyorsítására, a csontműtétek utáni fájdalom csökkentésére is kiválóan használható!

Várjuk Önt szeretettel a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőben! Célunk fájdalommentesen megtartani a saját fogakat!