Miért vannak baktériumok a szájunkban?

Miért vannak baktériumok a szájunkban?

Tudta, hogy a szájban található baktériumok nem mind ártalmas?

Mikor megszületik egy kisbaba, még nincsenek baktériumok a szájában. Később nagyon sokféle és nagy számú mikroorganizmus telepedik meg a szájban – ezek főként baktériumok (átlagos embernél kb. 30 baktérium törzs mutatható ki a szájban). Ezek a baktériumok fent tartják a normál szájflórát – ők mindig velünk élnek.

A szájüregi bacilusok az egymás közti egyensúlyt szigorúan igyekeznek megőrizni – így tudnak ellenállni olyan külső baktériumokkal szemben, melyek károsak lennének a már honos szájflóra szempontjából. Vannak olyan baktériumok is, amelyek kifejezetten más baktériumokat elpusztító anyagokat termelnek – erre azért van szükség, hogy idegen baktériumok ne szaporodhassanak el a szájban.

Ha a szájban honos baktériumok egyensúlya megtartott és a szájnyálkahártya, illetve a fogak körüli szövetek védekező mechanizmusa kielégítő – egészséges állapot áll fent. Az egészséges íny színe világos rózsaszín, a fogakra feszesen tapad, nem láthatunk duzzanatot sem. Az egészséges íny fogmosáskor nem vérzik, kellemetlen szájszag nem tapasztalható.

A fentiekből következik, hogy a szájüregi fertőzéseket elsősorban a szájüregben honos baktériumok egyensúlyának felborulása okozza, nem pedig külsődleges bakteriális fertőzés.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük