Ínygyulladás

Ínygyulladás. A bárányhimlő ínygyulladást okozhat!

Ínygyulladás

Az immunrendszer gyengülésekor a szájhigiénénk sincs biztonságban!

A bárányhimlőt okozó varicella zoster nevű vírus évtizedekig lappanghat a szervezetben, anélkül, hogy tüneteket okozna. Az immunrendszer gyengülésekor, azonban a vírus az úgynevezett herpes zoster (övsömör) nevű betegséget okozhatja. A betegség komoly fájdalommal és kiütésekkel jár. A betegségnek szájtünetei is lehetnek, mint pl.: herpes, ínygyulladás stb.

Ínygyulladás

A szájüreg fertőzései a leggyakrabban fogászati eredetűek. Az elhanyagolt fogak tovaterjedő fertőzése szakorvosi ellátást és antibiotikus kezelést igényel. A nem fogászati eredetű szájfertőzések lehetnek herpeszvírus, más vírus, gomba vagy baktérium okozta infekciók. Itt is fontos az okok kiderítése, ugyanis a szájfertőzés gyakran csak kísérőjelenség és a háttérben más betegség is meghúzódik.

Szájfertőzés esetén szintén fontos a lokális fájdalomcsillapítás, a gyulladás, valamint a bakteriális felülfertőződés veszélyének csökkentése. Érdemes ilyen komplex összetételű, helyileg ható készítménnyel csillapítni a kezdeti tüneteket.

Ínygyulladás

Az ínygyulladás leggyakoribb oka a nem megfelelő szájhigiéné, aminek kialakulását több tényező is elősegítheti. Étkezések alkalmával a fogainkon egy baktériumokból álló vékony filmréteg, az úgynevezett dentális plakk képződik. Ebben hasznos és ártalmas baktériumok egyaránt megtalálhatóak. Ha valaki felhagy a rendszeres fogmosással, illetve nem elég alaposan tisztítja a fogait, az említett, egyébként láthatatlan réteg vastagodni kezd. Fokozatosan elszaporodnak benne a káros baktériumok, amelyek a fogat és az azt körülvevő szöveteket is roncsolják. Bizonyos idő után a megvastagodott plakk fogkővé szilárdul, amire már nem megoldás egy szimpla fogmosás, így a fogkő a felszínén gyűjtve a további baktériumokat tovább irritálja az ínyt.

Azonban a kellően intenzív, illetve rendszeres fogmosás segít megakadályozni a dentális plakk megvastagodását, illetve a káros baktériumok elszaporodását. Ellenkező esetben ezek a kórokozók egy idő után fogszuvasodást, illetve az ínyszövet gyulladását okozhatják.

Az ínygyulladás további rizikótényezői:

  • A hormonháztartás változásai
  • Rendezetlen fogsor

A rendezetlen, például túl sűrű, összetorlódott fogsor is rizikótényező, mivel jóval több az olyan fogfelület, amit nehezen vagy egyáltalán nem lehet elérni fogkefével.

Telefonszám: 06-20/243-41-75

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük