A fogfehérítés rejtelmei

Fogfehérítés rejtelmei

Fogászati cikksorozatunk újabb fejezetében a fogfehérítés mibenlétét vettem górcső alá, amihez a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőt és annak szakértelmét kértem fel segítségül.

A Fehérgyöngyben végzett fogfehérítés hatékonyságára és megbízhatóságára garancia a rendelőt vezető szakorvos – a fogorvosok által a fogfehérítés szaktekintélyének tartott – Dr. Győrfi Adrienne egyetemi docens szaktudása, akinek nevéhez nem csak temérdek, világszerte elégedett páciens, de az egyetlen létező magyar nyelvű, fogfehérítésről szóló szakkönyv, a "Professzionális fogfehérítés" is fűződik, amely a Semmelweis Egyetemen ma ajánlott tankönyvnek számít.

A fogfehérítés mibenléte, lényegében a fogak színének kémiai úton történő megváltoztatását jelenti, melynek során a fogfehérítő anyag oxidálja a fogakban lévő pigmenteket.

Miért kell fehéríttetni a fogakat?
– kérdezem eme esztétikai folyamatról Dr. Győrfi Adrienne egyetemi docenst, a Fehérgyöngy vezetőjét.

Az elszíneződött fog csúnya, bár a fogak állapota ugye nem csak hiúsági kérdés. Mégis, hiába törődünk a külső megjelenésünkkel, ha az elszíneződött fogak ápolatlanságot sugallnak, ami magabiztosságunkat is nagyban gyengíti. A fogfehérítés, mondhatni a vonzó megjelenés egyik eszköze, amit fogaink által gyakorolhatunk a környezetünkre.

Mitől színeződnek el a fogak és milyen típusú fogelszíneződés korrigálható fogfehérítéssel?

Bizonyos ételek, italok (kávé, tea, vörösbor, stb.) gyakori fogyasztása szürke illetve sárga színűre festi a fogakat. Az élelmiszereken kívül némely gyógyszerek is a fogak elszíneződését okozhatják. Ugyancsak gyakori oka lehet a fogelszíneződésnek a gyökérkezelés, az amalgámtömések vagy a klórhexidin tartalmú szájöblítő oldatok hosszú időn át történő alkalmazása, és nem elhanyagolandó tény, hogy a fogaink életünk során is sötétebbé válnak. Sajnos az említett elszíneződéseket sem egy jó fogkefével, sem fogkrémmel nem lehet eltűntetni, az eltávolításhoz professzionális fogászati kezelésre, professzionális fogfehérítésre van szükség.

Miért válassza valaki a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőt?

A Fehérgyöngyben a fogfehérítést egy egyedülálló és forradalmian új technológiával, a világon "power bleaching" néven ismert eljárással végezzük. Ez egy, a ma ismert leghatékonyabb fogfehérítési módszer, mely minden más, hazánkban ismert eljárással ellentétben, semmilyen fájdalommal és kellemetlenséggel nem jár együtt.

Mi az előnye ennek az eljárásnak a koronákkal szemben?

Nem kell lecsiszolni az elszíneződött fogakat és a tévhittel ellentétben a fogfehérítés a fogzománcot sem károsítja, ráadásul mindössze egy órát vesz igénybe. Az elmúlt húsz év fogfehérítéssel kapcsolatos hiedelmeivel ellentétben, szakmai szemmel nézve bátran mondhatom azt, hogy a fogfehérítés az egyetlen módszer, amellyel a fogak, a fog szöveteinek eltávolítása nélkül kaphatják vissza egészséges színüket. Mivel a Fehérgyöngy nagy hangsúlyt fektet a páciensek fogorvostól illetve a kezelésektől való félelmének elűzésére, ezért, hogy kellemesebbé tegyük az egész folyamatot, a kezelések alatt különböző filmeket vetítünk, melyeket a páciens egy DVD szemüvegen keresztül nézhet.

Fehér fogak már egy óra alatt?

Igen, nálunk a fogak fehérítésére már egy óra is elegendő. Az eljárást megelőzően elvégzünk egy szájhigiénés kezelést, amely során nem csak a fogkövet, hanem a fog szuvasodását okozó lepedéket is eltávolítjuk. A fogkő eltávolítás során az ultrahangos készülék fájdalom nélkül távolítja el a lerakódott lepedéket, elszíneződéseket és fogkövet, miközben vízzel mossa, hűti a fogakat. Ez a kezelés egyáltalán nem fájdalmas! Itt jegyezném meg, hogy a fogkő eltávolítást legalább félévente célszerű megismételni, a fogak épségének és szépségének megőrzése érdekében.

A fogkő eltávolítása után minden esetben szükség van a fogfelszínek speciális polírozó anyaggal történő áttisztítására, amelyet az e célra szolgáló gumiharangokkal és kefékkel végzünk. A fogak polírozását követően, a leszárított fogfelszínekre – az íny védelme nélkül – a frissen összekevert fogfehérítő anyagot ecset segítségével 2 mm vastagságban felhelyezzük. Ezt követően az anyagot egy aktiváló berendezéssel, 10 percen keresztül megvilágítjuk.

A tíz perc leteltét jelző akusztikus jelzés után, a fogakon lévő fehérítőanyagot átkeverjük, ami által az anyag oxigénhez jut, és ezért újra aktiválódik. A beállított fehérítési program során, amely hatszor 10 percet igényel, 1-1 perces megvilágítási ciklust 30-30 másodperces "pihenő" szakasz követ, az eredmény pedig, már 1 óra elteltével is rendkívül látványos.

Hány éves kortól alkalmazható az eljárás?

Ezzel az eljárással a fogfehérítés már 13 éves kor fölött- és felső korhatár nélkül, szinte mindenki számára ajánlott, aki elégedetlen a mosolyával. Elvégezhető-e a fogfehérítés otthon (is)? Igen, elvégezhető. Ehhez a Fehérgyöngy Magánrendelőben lenyomatot veszünk a páciens fogairól, ami alapján a fogtechnikai laborban egy vékony, átlátszó fóliasín készül, ami tökéletesen illeszkedik a páciens fogsorára.

A sínben a fogtechnikus kis helyet hagy a fehérítőanyag számára, majd kiválasztjuk az adott esetben leghatékonyabb koncentrációjú zselés kiszerelésű fehérítő anyagot, amit a páciensnek bele kell tölteni a sínbe. A géllel megtöltött sínt éjszaka célszerű hordani és általában a harmadik, negyedik napon már jelentős változást észlelhetünk fogaink színét illetően, 10-14 nap alatt pedig már az esetek többségében elérhető a kívánt hatás.

A Fehérgyöngyben a hangsúly a gyógykezelés mellett a megelőzésen, és a fogak megszépítésén van. Munkatársaim hozzám hasonlóan, professzionális szaktudással rendelkeznek és rendelőnkben többféle koncentrációjú, fogfehérítő anyag áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy az Ön számára legoptimálisabb megoldást válasszuk!

Szerző: Horváth Kitti Gabriella